Ābola rekords un Šuplera panākumi – „Dinamo” garākās uzvaru sērijas

Pievienots: 2020-09-16

Ābola rekords un Šuplera panākumi – „Dinamo” garākās uzvaru sērijas

Kontinentālās hokeja līgas (KHL) uzvaras sērijas rekords pieder Sanktpēterburgas SKA, kad 2017./2018. gada sezonā Oļega Znaroka un Harija Vītoliņa vadītā vienība svinēja 20 panākums pēc kārtas. Nākamajā sezonā noķert rekordu mēģināja Jekaterinburgas „Avtomobilist”, taču tas līdz galam neizdevās – kluba sasniegumu grāmatā pretī uzvaras sērijas ailei tagad ir skaitlis 18.

Lai par kādu sezonu mēs runātu Rīgas „Dinamo” kontekstā, par šādiem rādītājiem komanda var vienīgi sapņot. Jau sešas sezonas rīdziniekiem neizdodas iekļūt „play-off” turnīrā, kam par iemeslu ir pārāk mazs uzvaru skaits. Par neveiksmīgākajiem turnīriem šajā ziņā var uzskatīt 2019./2020. un 2017./2018. gada sezonas, kad „Dinamo” ne reizi nespēja izcīnīt vairāk par divām uzvarām pēc kārtas.

Komandas vēsturē gan bijuši arī krietni priecīgāki brīži, kad panākumu skaitīšanai bija nepieciešami abu roku pirksti. Tiesa, lai saskaitītu šos gadījumus, abas rokas gan nav vajadzīgas.

5 uzvaras (2009. gada 16. – 25. februāris)
Galvenais treneris: Juliuss Šuplers

Rīgas kluba pirmajā sezonā neviens īsti nezināja, ko sagaidīt no komandas un kā tā izskatīsies uz Krievijas vienību fona. Vai latviešu hokejisti būs konkurētspējīgi jaunizveidotajā līgā? Vai leģionāri spēs pavilkt komandu tad, kad vietējie to nevarēs? Šie bija tikai daži no jautājumiem, kādus uzdeva hokeja līdzjutēji un eksperti pirms „Dinamo” debijas KHL.

0:7 pret Novokuzņeckas „Metallurg” un 1:6 pret Novosibirskas „Sibir” sezonas pirmajā izbraukumā varēja kādu samulsināt, savukārt pēc neveiksmju sērijas mēneša garumā (no 23. oktobra līdz 24. novembrim) daži izteica šaubas par „Dinamo” atbilstību KHL līmenim, aizmirstot arī par četriem panākumiem pēc kārtas sezonas sākumā. Savu labāko formu rīdzinieki atguva pēc jaunā gada, februārī iepriecinot līdzjutējus ar piecām uzvarām pēc kārtas.

Viss sākās ar panākumu Ņižņijnovgorodā ar 5:4 (PL), tad turpinājās mājās pret „Sibir” (6:4) un 3:2 (bullīšos), to pašu Novokuzņeckas „Metallurg” (3:2 PL) un Habarovskas „Amur” (2:1). Tieši šis izrāviens sezonas beigās ļāva komandai nodrošināt vietu „play-off”, ieņemot 10. vietu līgā (tad vēl nebija sadalījuma uz konferencēm).

5 uzvaras (2010. gada 26. janvāris – 5. februāris)
Galvenais treneris: Juliuss Šuplers

Savā otrajā gadā pie „Dinamo” stūres Juliusam Šupleram pietrūka viena panākuma, lai uzvaru/zaudējumu skaits būtu vienāds. Tas netraucēja komandai otro sezonu pēc kārtas kvalificēties izslēgšanas spēlēm, ieņemot astoto pozīciju. Tuvāko sekotāju „Dinamo” apsteidza par deviņiem punktiem (atceramies, ka tad par uzvaru pamatlaikā deva trīs punktus), bet no septītās pozīcijas atpalika par trīs punktiem.

Arī otrajā sezonā veiksmīgāko nogriezni Rīgas klubs aizvadīja turnīra otrajā pusē, vai pat tuvāk beigām – janvārī un februārī. 4:3 (bullīšos) izbraukumā pret Čerepovecas „Severstal”, fantastisks mačs pret Mitišču „Atlant”, kad komanda viesos atspēlējās no 0:4 un uzvarēja overtaimā ar 6:5, 5:4 pret Minskas „Dinamo”, 3:1 pret Podoļskas „Vityaz” un 3:2 (bullīšos) pret „Torpedo”.

Daudzus uztrauca astotā vieta konferencē, jo tas nozīmēja vareno SKA „play-off” pirmajā raundā. Taču Rīgas klubs parūpējās par sensāciju, izsitot favorītu no turpmākās cīņas par trofeju.

5 uzvaras (2010. gada 9. – 18. oktobris)

Šoreiz tradīcija tika lauzta, jo sezonas veiksmīgāko posmu joprojām Šuplera vadītā vienība aizvadīja jau oktobri. „Dinamo” bija labā formā un uzvaras sēriju sagaidīja ar bilanci 6-6. Pretiniekos bija dažāda līmeņa klubi, un ari pieci mači sanāca dažādi.

4:1 pret „Torpedo”, tad 5:3 pret Jaroslavļas „Lokomotiv”, kura vēlāk kļūs par Rietumu konferences uzvarētāju, 3:0 pret Mitišču „Atlant”, kā arī divi panākumi izbraukumā pret Maskavas klubiem – 2:1 pret „Dynamo” un 3:2 – pret „Spartak”. Sezonas turpinājumā gan zaudējumu kļuva vairāk nekā uzvaru, bet rīdzinieki tāpat diezgan droši garantēja sev „play-off” ceļazīmi, ieņemot septīto vietu konferencē.

Arī šoreiz maz bija tādu ekspertu, kuri prognozēja „Dinamo” uzvaru pār Maskavas „Dynamo” pirmajā kārtā. Bet Šuplera banda arī otro reizi pārsteidza favorīti un iekļuva otrajā kārtā.

5 uzvaras (2011. gada 16. – 27. novembris)
Galvenais treneris: Peka Rautakalio

Par somu specialistu, kurš ceturtajā sezonā aizvietoja Šupleru pie „Dinamo” stūres, palika ne tās patīkamās atmiņas. Iedomīgs treneris, kurš ieradās ar Latvijas hokejistu spējām ne pārāk atbilstošu filozofiju, Rautakalio brīžiem izskatījās tiešām pārsteigts par to, ka vietējie spēlētāji nesaprot viņa prasības par hokeju, kādu viņi nekad nav spēlējuši.

Šis attiecības jau no sākuma bija nolemtas neveiksmei, lai gan pirmajā sezonā viss nebija tik slikti. Pirmkārt jau tādēļ, ka somu treneris spēja ievest komandu izslēgšanas turnīrā, un otrkārt – arī viņa vadībā komanda uzrādīja piecu uzvaru sēriju.

Novembra sākumā tika piedzīvoti divi zaudējumi ar 1:4 pret Omskas „Avangard” un Čerepovecas „Severstal”, pēc kuriem bija izlašu pauze. Tā nāca par labu, jo pēc tās bija 5:4 (papildlaikā) pret SKA un 4:1 pret „Spartak”, kā arī visai veiksmīgs izbraukums ar 2:1 pret CSKA, 2:1 (bullīšos) pret Novokuzņecku, 2:1 pret „Amur”, bet kopā izbraukumā tika izcīnītas četras uzvaras piecās spēlēs.

5 uzvaras (2014. gada 24. janvāris – 28. februāris)
Galvenais treneris: Artis Ābols

Noteikti būs tādi, kuri piecas uzvaras pēc kārtas 2014. gadā neuzskatīs par sēriju, un viņiem daļēji būs arī taisnība. Šai sērijai pa vidu bija vairāku nedēļu pārtraukums, jo Sočos norisinājās ziemas olimpiskās spēles – pagaidām pēdējās, kurās dalību ņēma gan NHL hokejisti, gan Latvijas hokeja izlase.

Nav šaubu, ka 2013./2014. gada sezonu Arta Ābola vadībā var uzskatīt par „Dinamo” veiksmīgo čempionātu – 33 panākumi pamatturnīrā, piektā vieta konferencē un neticamie 93 punkti sezonas kopvērtējumā. Tieši šajā sezonā tika aizvadīta arī komandas veiksmīgākā sērija, pie kuras mēs vēl atgriezīsimies, bet 2014. gada janvāra beigās „Dinamo” domāja nevis par iekļūšanu „play-off”, bet par pēc iespējas augstāku pozīciju.

Neveiksmīgi uzsākts izbraukums turpinājās ar trīs uzvarām pēc kārtas – 4:2 pret „Dynamo”, 3:2 (bullīšos) pret Kazaņas „Ak Bars” un 1:0 (bullīšos) pret „Torpedo”. Savukārt februāra izskaņa rīdzinieki turnīru atsāka ar ļoti svarīgu panākumu pār tuvāko sekotāju „Medvescak” (5:1), kam sekoja uzvara pār „Spartak” (3:2).

6 uzvaras (2008. gada 7. – 28. decembris)
Galvenais treneris: Juliuss Šuplers

Slovāku speciālista Šuplera vārds jau iepriekš vairākkārt pieminēts šajā rakstā. Pirms piecu uzvaru sērijas 2009. gada februārī, Šuplers 2008. gada decembrī uzstādīja nākamo piecu sezonu rekordu, izcīnot sešus panākumus pēc kārtas. Tuvāk decembrim kāds jau sāka meklēt galvenā trenera aizvietotāju, jo oktobrī/novembrī sekoja astoņu zaudējumu sērija.

Speciālistam atļāva turpināt darbu, pamazām situācija stabilizējās, bet gada pēdējā mēnesī līdzjutēju prieki bija bezgalīgi – uzvaras nāca viena pēc otras. 4:2 pret „Lokomotiv” un Minskas „Dinamo”, 2:0 pret Kazaņas „Ak Bars”, 1:0 pret Toljati „Lada” un 3:1 pret Ņižņekamskas „Neftekhimik” (tas viss – izbraukumā). Tad Eirotūres pauze un Ziemassvētku dāvana līdzjutējiem – 24. decembrī 2:0 savā laukumā pret Omskas „Avangard”.

Lai arī vēlāk sērija tika pārtraukta, tomēr gads tika noslēgts ar vēl vienu uzvaru – 1:0 pret Nursultanas (tobrīd vēl Astanas) „Barys”.

8 uzvaras (2013. gada 28. oktobris – 22. novembris)
Galvenais treneris: Artis Ābols

Tagad tas šķiet neticami, ka kādreiz „Dinamo” varēja izcīnīt astoņas uzvaras pēc kārtas un gandrīz vienu mēnesi nospēlēt bez neveiksmēm. Tajā sezonā sakrita viss – gan labs sastāvs, gan treneris Ābols, kurš spēja izspiest no hokejistiem gandrīz maksimumu.

  1. gada oktobra beigās rīdzinieki devās izbraukumā, kas tika uzsākts ar vienu punktu pret vareno SKA. Itin veiksmīgs sākums, bet turpinājums pārsteidza visus – 2:1 (bullīšos) pret „Atlant” un 1:0 pret Čerepovecas „Severstal”. Tad atgriešanās savā laukumā, kurā komanda apspēlēja „Barys” (3:2 bullīšos), „Avangard” (3:1), Hantimansijskas „Yugra” (4:3 papildlaikā) un „Avtomobilist” (3:1).

Astotais panākums tika izcīnīts viesos – 5:4 (bullīšos) pret „Barys”, bet devītajai uzvarai pēc kārtas nebija lemts notikt – 2:5 pret „Avangard”. Nākamajās sezonas komanda pat tuvu nesasniegs šādu virsotni, jo kopš 2013./2014. gada rekorda, „Dinamo” garākā uzvaru sērija nav pārsniegusi četras spēles. Izskatās, ka Ābola rekords būs ar mums vēl uz ļoti ilgu laiku.

Lielākās uzvaru sērijas katrā sezonā

08/09 09/10 10/11 11/12 12/13 13/14 14/15 15/16 16/17 17/18 18/19 19/20
6 5 5 5 2 8 4 4 4 2 4 2