Kā veikt likmes uz UFC?

Pievienots: 2023-10-04

Pirms runāt par UFC totalizatora likmju veidiem un gada svarīgākajām cīņām, nedaudz jāpastāsta par MMA sacensību veicinātājiem. Ultimate Fighting Championship (UFC) ir starptautiska sporta organizācija, kas bāzējas Lasvegasā, ASV, un pieder Endeavour meitasuzņēmumam TKO Group Holdings. UFC vada MMA (no angļu – Mixed Martial Arts) cīņas visā pasaulē. 

Sākotnēji UFC veidotāji bija iecerējuši to kā vienreizēju turnīru, lai noteiktu visefektīvāko cīņas mākslu, un tas atgādināja Brazīlijas agrīnās Vale Tudo sacensības. Pirmais turnīrs risinājās 1993. gadā Denverā, un tā panākumi kļuva par motivāciju jaunu sacensību rīkošanai, tomēr Nevadas štata varas iestāžu spiediena rezultātā uzņēmumam nācās būtiski mainīt noteikumus, pārvēršot sacensības no izrādes par sportu.

2001. gadā uzņēmumu iegādājās Station Casinos īpašnieki, par uzņēmuma prezidentu kļuva bijušais boksa veicinātājs Deina Vaits, un aizsākās agresīva ekspansija ASV un citās valstīs. 2007. gadā pēc sava galvenā konkurenta Pride Fighting Championships (Japāna) iegādes UFC kļuva par vienu no pasaulē lielākajiem jaukto cīņas mākslu sacīkšu veicinātājiem.

Vai UFC un MMA ir viens un tas pats?

MMA ir cīņas sporta veids, kas ir saīsinājums no “Mixed Martial Arts” un tulkojumā nozīmē “jauktā cīņas māksla”. MMA apvieno boksu, džudo, džiu-džitsu, cīņu un citus pilna kontakta cīņas sporta veidus. United Fighting Championship jeb UFC ir uzņēmums, kas popularizē MMA. Jau kopš 2012. gada lielākā daļa MMA cīnītāju, kas ieņem vadošās pozīcijas pasaules rangā, uzstājas UFC paspārnē, un MMA cīņas tiek pārraidītas 130 valstīs 20 dažādās valodās. 

2023. gada aprīlī Endeavour paziņoja, ka UFC apvienosies ar WWE, lai izveidotu jaunu publisku uzņēmumu TKO Group Holdings, kur lielākā daļa piederēs Endeavour, Vinss Makmahons būs jaunā uzņēmuma izpilddirektors, bet Vaits saglabās UFC prezidenta amatu. Apvienošanās tika pabeigta 2023. gada 12. septembrī.

Kāpēc veikt likmes uz UFC un MMA?

Cilvēki liek likmes uz UFC un MMA cīņām dažādu iemeslu dēļ, bet galvenokārt tāpēc, ka tas ir viens no vispopulārākajiem un reālistiskākajiem cīņas sporta veidiem. UFC piedāvā aizraujošus un neparedzamus mačus starp dažādiem cīņas mākslas meistariem. Šīs likmes bieži ir veids, kā izrādīt atbalstu savam favorītam, izbaudīt papildu adrenalīnu un pat gūt atalgojošu derību pieredzi. 

Likmes totalizatorā uz UFC daudziem azarta cienītājiem ir izaicinošs hobijs, jo prasa gan zināšanas, gan intuīciju par cīņas dalībniekiem, viņu spējām, cīņas stilu un stratēģiju. Derības uz UFC bieži ir sociāla aktivitāte, kas ļauj sazināties ar citiem cīņas sporta entuziastiem, dalīties ar savu viedokli un prognozēm, kā arī kopīgi gūt pieredzi. 

UFC totalizatora likmes

MMA atšķiras no citu veidu cīņām gan noteikumu ziņā, gan cīņas ilguma ziņā. Atšķirīga ir arī ringa forma, kas veidots kā astoņstūris, lai pretinieku nevarētu iedzīt stūrī. MMA varat veikt likmes uz tradicionāliem iznākumiem, taču te ir arī savas īpašās likmes.

Likmes uz mača uzvarētāju

Šī ir vienkāršākā un iecienītākā likme, jo neizšķirts MMA cīņās ir ļoti reta parādība. Dalībniekam ar zemāko koeficientu tiek prognozēta lielāka iespēja uzvarēt, taču ir ieteicams uz to nepaļauties un pašam izpētīt abu pretendentu cīņu statistiku, stilu utt. Ja ir neizšķirts, likme jums tiks atgriezta, ja vien netika piedāvāta likme arī uz neizšķirtu.

Virs/Zem (likmes uz raundu skaitu)

Šīs likmes ir uz to, vai un kurā raundā viens no cīņas dalībniekiem tiks nokautēts. Parastajās cīņās ir 3 virs/zem likmes varianti – 1.5, 2.5 un 3.5 raundi. Daļskaitli lieto tādēļ, lai precīzi varētu noteikti robežu, citādi bukmeikeram bieži vien nāktos atdot likmes. Piemēram, ja cīņa beigtos 3. raundā, un likme būtu “virs/zem 3 raundi”, bukmeikeram likmes jāatgriež.

Ja abiem pretendentiem ir agresīvs cīņas stils un viens no abiem ir ierindots favorītos, likmes var visai droši likt uz “virs/zem 1.5 raundi”. Vēl jo vairāk, ja cīņa notiek smagsvara kategorijā. Virs/zem 3.5 raundi likme ir tikai čempionāta cīņās, jo tām ir 5 raundi, un konkurenti sākumā parasti viens otru “skanē”, veicot piesardzīgus sitienus un kustības.

Uzvaras veids

Šī ir prognoze par to, kādā veidā tiks gūta uzvara. MMA cīņa var beigties šādos veidos: ar nokautu (vai tehnisko nokautu), kad viens no pretendentiem nespēj vairs aizstāvēties; viens no cīkstoņiem padodas žņaugšanas rezultātā (t.s. “tap-out”); ar tiesneša lēmumu pēc piešķirtajiem punktiem. Šeit ir plašs likmju tirgus un koeficienti ir augstāki.

Live likmes

Latvijā live likmes šobrīd ir pieejamas uz nozīmīgākajām MMA cīņām. Šeit jūs varat reāllaikā saprast, kuram no cīkstoņiem ir reālākas uzvaras izredzes, un varat precīzāk noteikt mača uzvarētāju.

UFC svara kategorijas

UFC cīņu dalībnieki tiek sagrupēti deviņās svara kategorijās, un šeit darbojas tās izdotie vienotie jauktās cīņas mākslas noteikumi. Svara kategorijas pirms sacensībām dažkārt var mainīties atkarībā no dažādiem faktoriem, piemēram, cīnītāju pieejamības vai gūtajām traumām. 

Šeit ir vispārējs svara kategoriju sadalījums:

  • Smagais svars: 93-120 kg (Heavyweight, 206-265 lbs) 
  • Pussmagais svars: 84-93 kg (Light heavyweight, 186-205 lbs)
  • Vidējais svars: 77-84 kg (Middleweight, 171-185 lbs)
  • Pusvidējais svars: 70-77 kg (Welterweight, 156-170 lbs)
  • Vieglais svars: 66-70 kg (Lightweight, 146-155 lbs)
  • Pusvieglais svars: 61-66 kg (Featherweight, 136-145 lbs)
  • Vieglākais svars: 57-61 kg (Bantamweight, 126-135 lbs)
  • Visvieglākais svars: 53-57 kg (Flyweight, 116-125 lbs)
  • Minimālais svars: 48-52 kg (Strawweight, 106-115 lbs)

Smagajā un pussmagajā svara kategorijā ir tikai vīrieši, bet minimālajā svara kategorijā – tikai sievietes. Pārējās attiecas gan uz vīriešiem, gan sievietēm. Cīņās, kas nenotiek par titulu, ir pieļaujama svara pārsniegšana par puskilogramu. 

UFC svarīgākās cīņas 2023. gadā

Nākamajās nedēļās un mēnešos notiks daudz elitāro UFC pasākumu, kur cīņām gatavojas pasaules labākie MMA meistari. Vēl jānotiek vairākām labākajām cīņām, kurās tiek prognozētas ārkārtīgi liels dramatisms. Oficiāli izsludinātās cīņas:

  • UFC 294 – 21.10.2023: cīņa vieglajā svarā starp Islamu Mahačevu un Čārlzu Oliveiru. Cīņa plānota Abu-Dabi, AAE. Mahačevs ir šābrīža UFC čempions šajā kategorijā un 2016. gada pasaules čempions kaujas sambo. 
  • UFC 295 – 11.11.2023, Ņujorka, ASV: Jirži Prohazka pret Aleksu Pereiru cīnīsies Ņujorkā, ASV. Šī ir cīņa par vakanto titulu pussmagajā svara kategorijā. Tajā pašā dienā mērosies spēkiem arī smagsvarnieki Džons Džounss ar Stipe Miočiču. Džons Džounss ir UFC čempions pussmagajā svarā, un šobrīd pēc ilgākas dīkstāves pirmoreiz iziet arēnā smagajā svarā.
  • UFC 296 – 16.12.2023, Lasvegasa, ASV: Aleksandrs Pantoja pret Brendonu Roivalu visvieglākajā svarā un Leons Edvardss pret Kolbiju Kovingtonu pusvidējā svarā. Pantoja šobrīd ir visvieglākās svara kategorijas čempions un UFC šobrīd atzīts par 10. labāko cīņas meistaru neatkarīgi no svara kategorijas.