Latvieši NBA komandās: Toreiz un tagad

Pievienots: 2023-10-18

NBA jeb Nacionālā basketbola asociācija ir pasaules spēcīgākā profesionālā basketbola līga, kurā šobrīd piedalās 29 komandas no ASV un 1 no Kanādas. NBA komandas ir sadalītas Austrumu un Rietumu konferencēs pēc ģeogrāfiskā principa.

NBA dibināta 1946. gadā kā Amerikas basketbola asociācija un 1949. gadā apvienojās ar Nacionālo basketbola līgu, pieņemot pašreizējo nosaukumu. NBA sezonu veido regulārais turnīrs, kur klubi aizvada 82 spēles, kā arī izslēgšanas spēles un čempiona titula izcīņa.

NBA ir populāra starp totalizatoru cienītājiem, kuri var likt likmes uz dažādiem spēļu iznākumiem. Basketbola totalizators piedāvā likt likmes uz atsevišķu spēļu rezultātiem, punktu starpību, spēlētāju sniegumu, sezonas apbalvojumiem un citiem rādītājiem. Arī latvieši NBA likmju tirgos ir bieži atrodami.

Sporta totalizatoros var sekot līdzi spēļu gaitai un likt likmes tiešraidē. Tas, ka totalizatoros var atrast dažādus koeficientus un piedāvājumus par NBA spēlēm, padara basketbolu vēl aizraujošāku un interesantāku.

Latvieši, kas spēlējuši NBA

Pieskaitot ASV dzimušo Aleksi Stivriņu, līdz šim NBA ir spēlējuši 8 latviešu basketbolisti, un par dažiem nedaudz pastāstīsim.

Gundars Vētra

Par VEF meistarkomandas spēlētāju Gundars Vētra kļuva 1984. gadā. Viņš ir spēlējis kā uzbrūkošais aizsargs un vieglais uzbrucējs, kas ir visdaudzpusīgākā pozīcija basketbolā. Spēlējot PSRS basketbola izlasē, viņš Argentīnas 1990. gada Pasaules čempionātā izcīnīja sudraba medaļu.

Gundars Vētra ir pirmais basketbolists no Latvijas, kas spēlējis NBA līgā. Viņš NBA debitēja 1992. gadā, kad pievienojās Minesotas “Timberwolves”. Klubā Gundars Vētra aizvadīja 13 spēles, gūstot vidēji 2,3 punktus un vidēji 1,5 atlēkušo bumbu spēlē. 

Viņš bija pirmais padomju basketbolists, kas spēlēja NBA bez iepriekšējas pieredzes Eiropas klubos. Pirms tam G.Vētra bija izcīnījis divus PSRS čempiontitulus ar Rīgas “ASK” un piedalījies Olimpiskajās spēlēs ar PSRS izlasi. 

Andris Biedriņš

Andris Biedriņš ir veiksmīgāks kā citi Latvijas NBA spēlētāji. Kā pirmais spēlētājs no Latvijas viņš tika draftēts 2004. gadā ar kopējo 11. numuru. Tolaik Biedriņš spēlēja Skonto klubā, kas startēja gan LBL, gan FIBA Europe līgā. 

NBA viņš nospēlēja 9 sezonas – astoņas Goldensteitas klubā “Warriors” un vienu Jūtas klubā “Jazz”. Andris Biedriņš NBA regulārajos turnīros kopumā ir nospēlējis 516 spēles, tādējādi kļūstot par spēlētāju ar garāko karjeru no Latvijas. 

Biedriņš ir atzīts par labāko metienu bloķētāju Warriors kluba vēsturē un vienu no labākajiem visā līgā. Labāko sniegumu NBA Biedriņš uzrādīja 2008.-2009. gada sezonā, vidēji gūstot 11,9 punktus spēlē un izcīnot 11,2 atlēkušās bumbas. Ar Warriors viņš kļuva ar NBA čempionu (lai arī aktīvi nespēlēja).

Anžejs Pasečņiks

Anžejs Pasečņiks ir spēlējis Latvijas jaunatnes basketbola izlasē vairākās vecuma grupās un kopš 2016. gadā iekļauts Latvijas pieaugušo izlasē. LBL līgā VEF komandas sastāvā viņš profesionāli sāka spēlēt 2012. gadā un jau 2015. gadā spēlēja Gran Canaria komandā Spānijā. 

No šī kluba viņš NBA tika draftēts 2017. gadā ar kopējo 25. numuru. Vašingtonas “Wizards” sastāvā Anžeju Pasečņiku iekļāva 2019. gadā pēc vairāku spēlētāju traumām. Viņa debija bija veiksmīga (9 punkti un 8 atlēkušās bumbas 28 spēles minūtēs), un 2020. gada gada janvārī komanda ar viņu noslēdza vairāku gadu līgumu. Starp citu, viņa debija NBA līdz šim ir bijusi visgarākā no visām, ko jelkad izspēlējuši Latvijas basketbolisti.

Kopš 2021. gada rudens Anžejs veiksmīgi spēlēja Seviljas “Real Betis” komandā kopā ar Dairi Bertānu, palīdzot vietas saglabāšanā ACB līgā. 2023. gada vasarā viņš pievienojās līgas jaunākajai komandai “Palencia”.

Dairis Bertāns

Dairis Bertāns ir Latvijas basketbola izlasē un šobrīd spēlē VEF komandā LBL. Basketbolu viņš uzsāka spēlēt Rūjienā, kur pavadīja bērnību. Karjeras laikā viņš ir sekmīgi spēlējis Bilbao un Milānas basketbola klubos, Eirolīgā aizvadot 123 spēles. Šajā ziņā viņam priekšā ir tikai Jānis Strēlnieks. Dairis Bertāns īsu laiku spēlēja arī Ņūorleānas “Pelicans” komandā 2019. gadā.

Kurās NBA komandās latviešu basketbolisti spēlē 2023.-2024. sezonā?

2023.-2024. gada NBA regulārā sezona sāksies 2023. gada 24. oktobrī un beigsies 2024. gada 14. aprīlī.  2024. gada NBA Zvaigžņu spēle ir paredzēta 18. februārī Geinbridžas Fīldhausā Indianapolisā.

Play-in turnīrs ieplānots no 16. līdz 19. aprīlim, izslēgšanas spēles sāksies 20. aprīlī, savukārt, finālspēļu sākums paredzēts 6. jūnijā. Sniedzam nelielu ieskatu par to, kuri latvieši NBA komandas pārstāv šajā sezonā.

Kristaps Porziņģis, Boston Celtics

Latvieši NBA komandās

Foto: AP Photo/Charles Krupa

Kristaps Porziņģis savas NBA karjeras sākumposmā spēlēja Ņujorkas “Knicks” komandā, bet 2019. gadā tika aizmainīts uz Dalasas “Mavericks”, kur palīdzēja komandai sasniegt izslēgšanas spēles divus gadus pēc kārtas. Pēc tam 2022. gada februāri tika noslēgts darījums, un Maverics iemainīja Porziņģi Washington Wizards komandai.

2023. gada vasarā viņš noslēdza jaunu līgumu ar Bostonas Celtics, kas ir viena no veiksmīgākajām NBA komandām (17 reizes izcīnīts čempiona tituls). Porziņģis Celtics rindās spēlē spēka uzbrucēja pozīcijā un ir komandas otrais rezultatīvākais spēlētājs aiz Džeilena Brauna. Porziņģis aizvadītās sezonas 65 spēlēs vidēji guva 23,2 punktus, un tas ir viņa labākais līdzšinējais sniegums.

Dāvis Bertāns, Oklahoma City Thunder

Oklahoma City Thunder ir perspektīva komanda, kuras rindās Dāvis Bertāns spēlē snaipera pozīcijā. Dāvis Bertāns izceļas ar augstu trīspunktu metienu precizitāti. Šīs priekšrocības dēļ Dāvis Bertāns NBA līgā tiek dēvēts par Latvian Laser.

2023. gada oktobra sākumā Dāvis Bertāns debitēja “Thunder” rindās, gūstot 12 punktus un realizējot 4 no 6 trīspunktu metieniem. NBA karjeru Dāvis uzsāka 2016. gadā Sanantonio “Spurs” rindās, kur nospēlēja trīs sezonas.

Ekspertu jaunākās prognozes

Sakarā ar to, ka “Celtics” klubam pievienojies Kristaps Porziņģis un Jrue Holidejs, žurnālists Kevins Peltons no ESPN 2023.-2024. gada sezonā šai komandai prognozē visvairāk uzvaru visā NBA. Uzziņai – Peltons kopā ar citiem autoriem izstrādāja pamatprincipus basketbola datu interpretēšanai un ir līdzautors četrām grāmatām par basketbolu. 

Viņš izmanto savus izveidotos rīkus, lai prognozētu NBA rezultātus, novērtētu spēlētāju sniegumu un analizētu spēļu stratēģijas. Oklahomsitijas “Thunder” vienībai, ko pārstāv Dāvis Bertāns, eksperts prognozē ievērojami peticīgākus panākumus – tikai 11. vietu Rietumu konferencē.