5 Ieteikumi, liekot likmes uz basketbolu

Pievienots: 2023-10-12

Sporta likmes uz basketbolu Latvijā ir ļoti populāras, tādēļ totalizators piedāvā dažādus likmju veidus. Derības var slēgt uz uzvarētāju, punktu starpību un punktu skaitu, spēlētāju individuālo statistiku, tālmetieniem utml.

Populārākās līgas, uz kurām basketbola totalizators piedāvā slēgt derības ir:

  • Latvijas Basketbola līga (LBL) –  Tajā piedalās Latvijas vīriešu basketbola klubi, turklāt, kopš 2018. gada stiprākie Latvijas klubi piedalās Latvijas-Igaunijas Basketbola līgas mačos.
  • Nacionālā basketbola līga (NBL) – Otrs spēcīgākais vīriešu basketbola turnīrs Latvijā, ko izveidoja 2020. gadā uz Latvijas Basketbola līgas 2. divīzijas bāzes (3. divīzijas vietā radās Reģionālā basketbola līga). 
  • Latvijas 3×3 basketbola kauss –  Ikgadējs 3×3 basketbola turnīrs, kas notiek dažādās Latvijas pilsētās un novados.
  • Eirolīga un Pasaules čempionāti – Tos organizē Eiropas Basketbola savienība (FIBA Europe) un Pasaules Basketbola savienība (FIBA).
  • NBA – Ļoti populāra starp Latvijas likmju veicējiem, jo NBA ir viena no prestižākajām basketbola līgām pasaulē. NBA spēlē daudz zvaigžņu un talantu, ieskaitot arī atzītus spēlētājus no Latvijas.

Populārākie Basketbola Likmju veidi

Praktiski ikvienā basketbola spēlē tiek piedāvātas likmes uz mača uzvarētāju, punktu starpību (par cik atšķiras abu komandu gūtie punkti spēlē) un kopējo punktu skaitu (cik punktu abas komandas iegūs kopsummā). Šīs ir vienkāršas basketbola likmes, un no likmju veicēja neprasa īpašas zināšanas.

Papildus iepriekšminētajām derībām, basketbola totalizatoros jūs atradīsiet arī īpašas likmes, kas raksturīgas tikai basketbola spēlēm. Tās ir likmes uz atsevišķu spēlētāju rādītājiem (rezultatīvākais spēlētājs, punkti, uc), tālmetieniem, rezultātu intervāliem utml. 

Likme uz rezultātu starpību

Šī ir grūta likme, jo nepieciešams visai precīzi noteikt komandu sniegumu. Piemēram, sacensībā starp VEF Rīga un BK Ventspils jūs liekat uz to, ka VEF uzvarēs ar 11-15 punktu starpību. Likme uzvar, ja VEF uzvarēs tieši ar šādu starpību. Risks šeit ir lielāks, taču likmei ir augstāks koeficients un laimests. 

Sistēmas likme

Ar sistēmas likmi izvēlētā notikumu paketē derības tiek slēgtas nevis uz visiem tajā norādītajiem notikumiem, bet tikai uz dažiem. Piemērs: Ja tiek izvēlēti četri notikumi, kam piemēro sistēmas likmi 2/4, derību slēdzējam ir 6 apvienotās likmes, kur katrā ir apvienoti divi notikumi. Saskaitot kopā visu apvienoto likmju koeficientus, tiek aprēķināts koeficients sistēmas likmei (tāpat aprēķina arī laimestu). 

Šī likme ir daudz izdevīgāka kā citas, jo tai ir daudz mazāks risks kā parastajai apvienotajai likmei un jūs nezaudējat savu likmi, ja neizpildās kāds no sistēmas likmē iekļautajiem notikumiem. Parasti basketbola totalizatorā ir iespēja ar iebūvētu sistēmas likmju kalkulatoru aprēķināt iespējamo laimestu. Likmju veicējs var izvēlēties arī citas sistēmas likmes, piemēram, 3/4 vai 4/4, vadoties no sava personiskā budžeta un azarta. 

Spēlētāju un komandu analīze

Dažreiz spēle norit pretēji tam, kā mudinājusi domāt statistika, tomēr pārsvarā gadījumu zināšanas par komandām palīdz pieņemt apzinātu lēmumu.

  • Forma un motivācija – Jāpārbauda, kādas ir komandu un spēlētāju snieguma tendences: Vai viņi ir iepriekš uzvarējuši vai zaudējuši? Vai ir kādi neseni ievainojumi vai diskvalifikācijas? Šie faktori var ietekmēt komandu un spēlētāju sniegumu.
  • Statistika un analīze – . Var salīdzināt komandu efektivitāti uzbrukumā un aizsardzībā, metienu precizitāti, iegūto atlēkušo bumbu, piespēļu un kļūdu skaitu utt. Ir jāņem vērā spēles stils, taktika un stratēģija.

Pirmsspēles vs live likmes

Pirmsspēles basketbola likmes ļauj izvēlēties starp dažādiem tirgiem un koeficientiem, kas ir pieejami pirms spēles. Likmes ir vienkāršas, taču tās kļūst riskantas, ja rodas neparedzēti apstākļi. 

Live likmes, ļauj sekot līdzi spēles gaitai un pielāgot savas prognozes atkarībā no tā, kas notiek laukumā. Tas ir aizraujošas un dinamiskas, bet tās prasa ātru reakciju lēmumu pieņemšanā. Plašas live likmju iespējas totalizatorā ir uz NBA spēlēm.

Basketbola totalizatora stratēģijas

Savā ziņā par stratēģiju var saukt izvēlēto likmes veidu. Viens derību slēdzējs ir vairāk kompetents par komandu kpoējo sniegumu, citam ir lielāka interese un zināšanas par atsevišķiem spēlētājiem. Minēsim vēl dažas lietas, kas jums var palīdzēt gūt panākumus, veicot basketbola likmes totalizatorā:

  • Likmju veicēji pārsvarā veic likmes uz favorītiem, un bukmeikeri to izmanto, samazinot handikapa līnijas un koeficientus. Jāņem vērā, vai Latvijas totalizatorā liekat uz mājinieku (resp., Latvijas) komandu, ja tā ir starptautiska spēle. Koeficienti uz mājinieku veiksmi pārsvarā gadījumu tiks pazemināti, jo spēles saimniekiem ir virkne priekšrocību.
  • Necentieties sekot tendencēm. Liela daļa likmju veicēju ir slinki analītiķi un vienkārši kopē citus derību dalībniekus, tādēļ neizdariet secinājumus, pamatojoties uz tendencēm. Jums būs interesantāk un izdevīgāk, ja vairāk uzmanības veltīsiet katras komandas rezultātiem.
  • Kad sezona tuvojas nobeigumam, ir jāpievērš uzmanība komandu nogurumam. Tas izpaužas ne tikai konkrētos spēļu rezultātos, bet arī notikumos ārpus laukuma. Jo vairāk sāk izpausties cilvēciskais faktors, jo vairāk tas liecina par pieaugošu nogurumu. Tas ir īpaši svarīgi NBA likmju veicējiem, kur komandām ir gari spēļu maratoni.

Atbildīga Spēlēšana

Lai izvairītos no bezjēdzīgiem zaudējumiem, iesakām:

  • Pirms derībām izpētīt piedāvātos koeficientus un informāciju par katru spēli;
  • Neuztvert likmes uz basketbolu kā naudas pelnīšanu, jo tā ir izklaide;
  • Neveikt likmes nogurušiem, stipru emociju, alkohola vai narkotiku iespaidā;
  • Neveikt likmes uz savu iemīļoto komandu, jo varat būt neobjektīvi;
  • Izmantot totalizatoru vietnēs pieejamos resursus azartspēļu problēmu riska mazināšanai.