NHL sezonas turpinājuma svarīgākie datumi

Pievienots: 2020-07-13

Pienācis brīdis, kad Nacionālās hokeja līgas (NHL) komandas atkal var pulcēties uz ledus pilnā sastāvā. Šodien, 13. jūlijā sākas treniņnometne, lai hokejistiem būtu iespēja sagatavoties atjaunotajai sezonai. Koronavīrusa Covid-19 ietekmē mainījušies šīs sezonas datumi, līdz ar ko cietīs arī nākamā čempionāta kalendārs.

Sezonas starta punkts – 1. augusts

NHL izstrādāja vairākus plānus un beigās akceptēja sezonas atsākšanu 1. augustā. 24 klubi trenēsies savās arēnās un 26. datumā dosies uz t.s. bāzes pilsētām – Edmontonu vai Toronto. Atšķirībā no Nacionālās basketbola asociācijas (NBA), kur klubiem paredzētas pa trīs pārbaudes spēlēm, NHL gadījumā tāda katram klubam būs tikai viena – laika posmā no 28. līdz 30. jūlijam.

Lai lielāks klubu skaits saņemtu iespēju pacīnīties par Stenlija kausu, šosezon „play-off” turnīrā spēlēs nevis 16, bet 24 komandas. Pa četram labākām vienībām no Austrumiem un Rietumiem uzreiz kvalificējas konferenču ceturtdaļfināliem, bet vēl 16 komandas, sadalītas astoņos pāros, aizvadīs „play-in” sērijas jeb turnīru par iespēju spēlēt izslēgšanas mačos līdz trīs uzvarām.

Šo komandu starpā arī divas latviešu hokejistu pārstāvētās vienības. Teodora Bļugera Pitsburgas „Penguins” (5.) spēkosies ar Monreālas „Canadiens”, sērijas pirmais mačs notiks 1. augustā. Savukārt Elvja Merzļikina un Matīsa Kivlenieka Kolumbusas „Blue Jackets” paredzētas spēles pret Toronto „Maple Leafs”, pirmā cīņa notiks 2. augustā.

Sezona jāpabeidz līdz oktobrim

Oktobrī ir svetki visiem NHL faniem, jo parasti šī mēneša sākumā tiek dots starts jaunajai sezonai. Arī šogad oktobris ir atslēgas mēnesis, tikai citā nozīmē – 4. oktobris ir vēlākais datums, kad var notikt Stenlija kausa fināla septītā spēle. Tas gan negarantē, ka tieši tajā datumā tā arī norisināsies, jo NHL pielāgo kalendāru atkarībā no iepriekšējo sēriju garuma.

„Play-off” tā tradicionālajā izpratnē sāksies 11. augustā, kad 16 vienības sāks cīņu par prestižāko trofeju klubu hokejā. Kopš šī posma visas sērijas notiks līdz četrām uzvarām. Paredzams, ka otrā kārta varētu sākties ap 25. augustu, konferenču finālu pirmās spēles varētu norisināties 8. septembrī, bet Stenlija kausa fināla pirmais mačs – 22. septembrī. Ja viss notiks pēc plāna, tad, septiņu spēļu gadījumā, finālam būs atvēlētas 13 dienas.

Līdz jaunajai sezonai – divi mēneši

Agrāk NHL līdzjutēju grafiks izskatījās šādi: jūnija beigās noskaidro Stenlija kausa ieguvēju un tad trīsarpus mēnešus jāgaida līdz nākamajai sezonai. Šoreiz pārtraukums starp diviem čempionātiem būs krietni mazāks – 4. oktobrī jānotiek Stenlija kausa septītajai cīņai, 17. novembrī komandām jāsāk pirmssezonas treniņnometnes, bet jau 1. decembrī hokejistiem būs jādodas laukumā 2020./2021. gada sezonas ietvaros.

Vismaz pagaidām NHL nav paziņojusi par spēļu skaita samaziņāšanu. Ja tiešām paliks 82 mači, tad pamatturnīrs ievilksies līdz maijam un Starptautiskā hokeja federācija (IIHF) jau kādu laiciņu atpakaļ pārcēla 2021. gada pasaules čempionāta sākumu no 7. uz 21. maiju, lai arī daļai no NHL hokejistiem būtu iespēja vilkt mugurā izlases kreklu.

Vēl viena svarīga procedūra ir drafts – pasākums, kurā klubi izvēlas talantīgākos juniorus savā paspārnē. Parasti drafts norisinājās vasarā, bet, gluži kā visi citi ar NHL saistītie pasākumi, arī šīs ir pārcelts uz vēlāku laiku. 2021. gada drafts notiks 9. un 10. oktobrī un nevis Monreālā, bet interneta vidē.

Diemžēl, koronavīrusa Covid-19 pandēmija ietekmējusi ne tikai NHL fanus Ziemeļamerikā, bet arī Eiropā. Proti, 2020./2021. gada sezonā nenotiks „Global Series” cīņas jeb NHL mači Eiropā.  Šogad tiem bija jānotiek Čehijā un Somijā.