Kas ir hokejisti Švanenbergs un Ziemiņš, kurus izvēlējās CHL draftā?

Pievienots: 2020-07-10

Aizvadītajā nedēļā notika Kanādas hokeja līgas (CHL) Importa drafts, kurā trīs līgu – Ontario (OHL), Rietumu (WHL) un Kvebekas (QMJHL) komandas izvēlējās ārzemju hokejistus. Šogad Ziemeļamerikas vadošo junioru čempionātu klubu izvēle krita arī uz diviem latviešiem – Jāni Švanenbergu (58. numurs) un Kasparu Ziemiņu (103. numurs).

Hokejists Jānis Švanenber

Jānis Švanenbergs

Augumā ražens (190 cm) uzbrucējs 18 gadu vecumā jau piedzīvojis debiju Kontinentālajā hokeja līgā (KHL). Rīgā dzimis hokejists pirmos nopietnus soļus hokejā veica Ventspilī, pārstāvot vietējās hokeja skolas U16 un U18 komandas, kā arī „Venta 2002” vienību Latvijas pirmajā līgā.

2017./2018. gada sezonā uzbrucējs apvienoja spēlēšanu „Ventā 2002” ar Jaunatnes hokeja līgas (MHL) kluba HK „Rīga” krāsu aizstāvēšanu. Savukārt nākamajā sezonā Švanenbergs 17 gadu vecumā kļuva par rīdzinieku līderi un rezultatīvāko spēlētāju. Viņš guva 14 vārtus un atdeva 17 piespēles. Šāds sniegums izpelnījās atzinību no U18 izlases treneriem un kopā 2018. gadā hokejists kopā ar valstsvienību devās uz pasaules čempionātu, kurā viņš guva četrus vārtus.

Švanenbergs turpināja progresēt un aizvadītā sezona viņam sanāca diezgan piesātināta. Uzbrucējs iemeta visvairāk HK „Rīga” – 25 vārtus, pievienojot tiem vēl 15 piespēles. Gadu mijā hokejists saņēma iespēju apliecināt sevi jau U20 izlasē. Spēlētājs attaisnoja uz sevi liktās cerības, kļūstot par valstsvienības rezultatīvāko hokejistu pirmās divīzijas turnīrā – trīs vārti un piecas piespēles. Bet 28. janvārī pienāca brīdis, kad Švanenbergs varēja uzvilkt mugurā Rīgas „Dinamo” kreklā un doties laukumā Kontinentālās hokeja līgas (KHL) spēlē pret „Novosibirskas”. Un nevis uz dažām sekundēm, kā tas bieži mēdz notikt ar jaunajiem spēlētājiem bez pieredzes, bet uzreiz gandrīz uz desmit minūtē.

Nākamajā mačā uzbrucējs uzstādīja savu spēles laika rekordu KHL – 17:16 minūtes. Kopā KHL līmenī Švanenbergs paspēja aizvadīt 12 mačos. Spēlē pret Pekinas „Kunlun” hokejists izlauzās pie vārtiem un varēja iemest savu pirmo ripu. Tas neizdevās, tomēr uzbrukums turpinājās un vārtus guva Lauris Dārziņš, bet jaunais uzbrucējs nopelnīja punktu par piespēli. Savu īso KHL komandējumu Švanenbergs noslēdza ar labāko lietderības koeficientu komandā – plus trīs.

Hokejists Kaspars Ziemiņš

Kaspars Ziemiņš

Šī hokejista vārds nav tik labi zināms plašajai hokeja auditorijai un uzbrucējam ir cits karjeras ceļš. Kad Ziemiņam bija 15 gadi, viņš aizvadīja neticami rezultatīvu sezonu Latvijas U16 čempionātā. Kāds varētu padomāt, ka tā ir kļūda, jo 32 spēlēs spēlētāja kontā ir 151 punkts – 82 vārti un 69 piespēles. Bet junioru hokejā tā ir ierasta situācija un skauti uz šiem skaitļiem skatās visai piesardzīgi. Paralēli Ziemiņš spēlēja U18 čempionātā, un uz U16 fona, viņa statistika izskatās visai pieticīgi – 23 (12+11) punkti 21 mačā.

Vietējā čempionāta pirmajā līgā Ziemiņš debitēja 16 gadu vecumā SK „Rīga 17” sastāvā. 2018./2019. gada sezonā, kā arī daudzi citi jaunie Latvijas hokejisti, Ziemiņš piedalījās četros turnīros – Latvijas U17 čempionātā, Sanktpēterburgas atklātajā U17 čempionātā, Latvijas pirmajā līgā un „Optibet” hokeja līgā (OHL) jeb Latvijas virslīgā.

Tikmēr aizvadītajā sezonā hokejista spēki pārsvarā tika koncentrēti dalībai OHL HS „Rīga” rindās. Astoņi vārti ir viens no labākajiem rezultātiem komandā. Kopā ar trīs piespēlēm viņa kontā 11 punkti, kas ļāva uzbrucējam noslēgt rezultatīvāko spēlētāju piecinieku.

Atšķirībā no Švanenberga, Ziemiņš vēl nav spēlējis nedz MHL, nedz arī KHL. Jaunais hokejists tika piesaistīts vairākām junioru izlasēm, tomēr debitēt pasaules čempionātos viņam pagaidām nav sanācis.

Hokeja ziņas